Jdi na obsah Jdi na menu
S T A N O V Y
TJ Kotva Braník z.s.
v souladu s § 214 a násl. Zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku
____________________________________________________________
 
I.
Základní ustanovení
Spolek s názvem TJ Kotva Braník z.s. (dále též „TJ“ nebo „Spolek“) je samosprávný a dobrovolný svazek členů, kteří provozují sport, turistiku, osvětovou a vzdělávací činnost.
Sídlem TJ je U Ledáren 1557/1, Praha 4, 147 00
TJ bylo přiděleno IČO: 00537462
II.
Účel, hlavní a vedlejší činnost Spolku
1. Základním účelem a hlavní činností TJ je:
a) provozovat sport a obdobnou činnost v rámci zapojení do sportovních, tělovýchovných turistických aktivit, tuto činnost organizovat a vytvářet pro ni materiální a tréninkové podmínky
b) vytvářet široké možnosti užívání svých sportovišť pro zájemce z řad veřejnosti, zejména pak mládeže
c) budovat, provozovat a udržovat sportovní a jiná zařízení, která vlastní nebo užívá
d) vést své členy a ostatní zájemce o sport k dodržování základních sportovních, etických, estetických a mravních pravidel
e) hájit zájmy svých členů, za tím účelem spolupracovat s orgány státní správy a samosprávy s ostatními sportovními organizacemi v ČR i zahraničí i jednotlivci
f) zajišťovat v oblasti sportu vzdělávání svých členů, jejich školení, včetně školení vodáckých instruktorů, cvičitelů, vodních záchranářů a dalších na základě potřebných akreditací
g) dalšími formami své činnosti přispívat k obecnému blahu, napomáhat rozvoji veřejného života, kultury, zdraví apod. v místě své působnosti, zejména formou další veřejně prospěšné činnosti a osvětovou činností
h) organizovat sportovní výcvik členů ve svých oddílech podle druhů zájmových činností
i) pořádat sportovní, kulturní i společenské akce pro své členy i pro veřejnost
j) žádat o dotace, granty a získávat finanční a jiné prostředky z různých poctivých zdrojů a dbát o jejich hospodárné využití ke stanovenému účelu
k) TJ může výlučně k podpoře své hlavní činnosti nebo hospodárnému využití majetku Spolku provozovat vedlejší hospodářskou činnost spočívající v podnikání nebo jiné výdělečné činnosti, zisk z činnosti Spolku může být použit pouze pro spolkovou činnost včetně správy Spolku.
III.
Orgány TJ
1. Orgány TJ jsou:
a) Konference delegátů - orgán nejvyšší
b) Výbor TJ - orgán výkonný
c) Předseda a Místopředseda výboru TJ - orgán statutární
d) Kontrolní komise - orgán kontrolní
 
2. Konference delegátů
2.1 Konference delegátů je nejvyšším orgánem TJ a plní působnost členské schůze. Konference delegátů je složena ze zástupců všech oddílů (podle zásady, že za každých započatých 7 členů oddílu se Konference delegátů účastní 1 delegát za daný oddíl), členů Výboru TJ a členů Kontrolní komise. Člen Výboru TJ a Kontrolní komise má na Konferenci delegátů právo hlasovat a volit pouze v případě, že je zvoleným delegátem. Mandát delegáta za daný oddíl je platný po celé období mezi Členskými schůzemi daného oddílu.
2.2 Konferenci delegátů svolává k zasedání Výbor TJ nejméně jedenkrát do roka. Konference delegátů se svolává pozvánkou zaslanou delegátům, a to buď na adresu bydliště, nebo na elektronickou adresu a zveřejněním na webových stránkách Spolku.
2.3 Pozvánka musí vždy obsahovat alespoň místo a čas konání zasedání a program jednání. Pozvánka musí být rozeslána a zveřejněna na webových stránkách nejméně 30 dní před konáním zasedání.
2.4 Výbor TJ je rovněž povinen svolat konferenci delegátů z podnětu nejméně 1/3 členů Spolku starších 18-ti let nebo 2/3 sdružených oddílů nebo z podnětu Kontrolní komise. Nesvolá-li v tomto případě Výbor TJ konferenci delegátů do 30 dnů od doručení řádného podnětu, je ten, kdo podnět podal, oprávněn svolat zasedání sám.
2.5 Zasedání Konference delegátů může být odvoláno či odloženo způsobem, jakým bylo svoláno.
2.6 Do působnosti Konference delegátů náleží zejména:
a) rozhodnutí o zrušení Spolku s likvidací, nebo o jeho přeměně, tj. schválení fúze či rozdělení,
b) rozhodnutí o změně stanov, včetně změny názvu a symboliky TJ; rozhodnutí o změně sídla však náleží do působnosti Výboru TJ,
c) volba a odvolání členů Výboru TJ a volba a odvolání předsedy a místopředsedy,
d) volba a odvolání členů Kontrolní komise,
e) rozhodnutí o založení, zrušení nebo přeměně pobočného Spolku,
f) schválení výsledku hospodaření, schválení zprávy o činnosti a zprávy Kontrolní komise,
g) rozhodování o dispozicích s nemovitým majetkem TJ,
h) určení hlavních směrů činnosti TJ,
i) schvalování jednacího řádu Konference delegátů, volebního řádu,
j) rozhodovat o zřízení nebo zrušení oddílu.
2.7 Konference delegátů je usnášení schopná za přítomnosti nadpoloviční většiny jejích účastníků s hlasem rozhodujícím. V případě, že 30 minut po plánovaném zahájení není přítomna nadpoloviční většina účastníků s hlasem rozhodujícím, je Konference delegátů usnášení schopná v počtu přítomných. Každý delegát má jeden hlas.
2.8 K platnosti usnesení Konference delegátů je potřeba nadpoloviční většina hlasů přítomných.
2.9 K platnosti usnesení o zrušení Spolku či jeho přeměně, k rozhodnutí o změně stanov, manipulaci s majetkem a zřízení nebo zrušení oddílu je potřeba alespoň 4/5 většina přítomných.
2.10 O záležitosti, která nebyla uvedena v pozvánce jako bod programu jednání, lze rozhodnout jen za účasti a se souhlasem všech delegátů Konference oprávněných o ní hlasovat.
2.11 Zasedání Konference delegátů řídí až do zvolení předsedajícího Konference delegátů předseda TJ nebo pověřený člen Výboru TJ. Blíže upravuje průběh zasedání Konference delegátů její jednací řád. V případě volební Konference delegátů též její volební řád.
2.12 Ze zasedání Konference delegátů je pořízen zápis do 30 dnů, ze kterého musí být patrné, kdo zasedání svolal, kdy se konalo, kdo ho zahájil a předsedal mu, jaké další orgány Konference delegátů byly zvoleny a jaká byla přijata usnesení. Každý člen Spolku je oprávněn nahlížet do zápisu v sídle TJ, a to v určených dnech a hodinách.
2.13 Konference delegátů může přijímat svá rozhodnutí také per rollam (mimo zasedání) a to korespondenčně. Návrh musí obsahovat alespoň návrh usnesení, podklady potřebné pro jeho posouzení nebo údaj, kde jsou uveřejněny a údaj o lhůtě, ve které se má člen Spolku vyjádřit. Tato lhůta nesmí být kratší než 10 pracovních dnů. K platnosti hlasování se vyžaduje vyjádření člena s uvedením dne, měsíce a roku, kdy bylo učiněno. Statutární orgán oznámí členům Spolku písemně nebo jiným vhodným způsobem výsledek hlasování a pokud bylo usnesení přijato, oznámí jim i celý obsah přijatého usnesení. Neučiní-li to bez zbytečného odkladu, může oznámení učinit na náklady Spolku ten, kdo usnesení navrhl. Při hlasování per rollam je rozhodnutí přijato, pokud se pro jeho přijetí vysloví nadpoloviční většina všech delegátů. Hlasování per rollam není možné o zrušení Spolku, sloučení Spolku, stanovách Spolku a při volbě orgánů TJ.
 
3. Výbor TJ
3.1 Výbor TJ zabezpečuje plnění hlavní i vedlejší činnosti TJ v období mezi zasedáními Konference delegátů.
3.2 Minimální počet členů Výboru TJ odpovídá počtu oddílů v TJ. Členem Výboru TJ je vždy předseda a místopředseda jakožto statutární orgán TJ. Funkční období členů Výboru TJ je čtyřleté.
3.3 Výbor TJ svolává k zasedání předseda, nebo v případě, kdy tak předseda nečiní nebo nemůže činit, jiný člen Výboru TJ, a to podle potřeby, nejméně však jednou za měsíc.
3.4 Výbor TJ je schopen se usnášet, je-li přítomna nadpoloviční většina jeho členů. K platnosti usnesení Výboru TJ je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných.
3.5 Do působnosti Výboru TJ náleží rozhodování ve všech záležitostech, pokud nejsou svěřeny těmito stanovami do výlučné pravomoci Konference delegátů či jiných orgánů TJ.
3.6 Výbor TJ zejména:
a) zabezpečuje plnění usnesení a rozhodnutí Konference delegátů, přijímá příslušná rozhodnutí a opatření k jejich realizaci,
b) organizuje a řídí činnost TJ,
c) schvaluje a vydává vnitřní předpisy TJ, pokud jejich vydání není výslovně svěřeno do působnosti Konference delegátů, nebo nejsou-li závazně upraveny zákonem nebo těmito stanovami,
d) stanovuje výše a splatnosti členských příspěvků a poplatků,
e) připravuje podklady pro jednání a rozhodování Konference delegátů,
f) dbá o hospodárné využívání a o údržbu majetku TJ,
g) zajišťuje operativní spolupráci s orgány státní správy a samosprávy,
h) rozhoduje o vyloučení člena za podmínek stanovených těmito stanovami a zákonem,
i) vede ekonomickou evidenci TJ a oddílů a pravidelně o ní oddíly informuje.
 
4. Předseda a místopředseda
4.1 Předseda a Místopředseda Výboru TJ je statutárním orgánem TJ. Předseda a Místopředseda jedná jménem TJ, a to v souladu s rozhodnutím Konference delegátů a Výboru TJ. V případě, Předseda a Místopředseda jedná jménem TJ v rozporu s těmito rozhodnutími, je povinen nahradit TJ škodu, kterou tímto jednáním způsobí.
4.2 Předseda a Místopředseda podepisuje jménem TJ tak, že k vytištěnému nebo napsanému názvu TJ připojí svůj podpis.
4.3 Funkční období Předsedy i Místopředseda je čtyřleté.
4.4 V roli statutárního zástupce jedná Předseda i Místopředseda samostatně, vyjma dispozice s majetkem.
 
5. Kontrolní komise
5.1 Kontrolní komise dohlíží, jsou-li záležitosti TJ řádně vedeny a vykonává-li TJ činnost v souladu s právními předpisy, stanovami, případně dalšími vnitřními předpisy TJ.
5.2 Kontrolní komise má alespoň tři členy. Členství v Kontrolní komisi není slučitelné s výkonem funkce statutárního orgánu, člena Výboru TJ, člena Výboru oddílu, placeného funkcionáře či pracovníka TJ a ani s výkonem funkce likvidátora.
5.3 Funkční období členů Kontrolní komise je čtyřleté.
5.4 Kontrolní komise volí ze svého středu předsedu, který jedná jejím jménem ve vztahu k orgánům TJ a členům TJ.
5.5 Kontrolu činnosti TJ provádí Kontrolní komise na základě svého plánu nebo závažného podnětu ze strany ostatních orgánů TJ či členů TJ. V rozsahu působnosti Kontrolní komise může její pověřený člen nahlížet do potřebných dokladů a požadovat od ostatních orgánů TJ či zaměstnanců vysvětlení a plnou součinnost k dané záležitosti.
5.6 Do působnosti Kontrolní komise náleží zejména:
a) kontrola hospodaření TJ,
b) kontrola hospodaření oddílů,
c) kontrola nakládání s dotacemi či jinými účelovými prostředky poskytnutými TJ ze státního rozpočtu či z jiných veřejných rozpočtů,
d) zjistí-li Kontrolní komise nedostatky, upozorní na ně bez zbytečného odkladu Výbor TJ a následně i Konferenci delegátů na jejím nejbližším zasedání.
 
6. Bezúhonnost
6.1 Všechny osoby zvolené do orgánů Spolku a jednající jménem Spolku musí být bezúhonné a schopné tuto bezúhonnost na vyžádání doložit.
6.2 Za škodu způsobenou jednáním v rozporu s tímto ustanovením zodpovídá každý jednotlivě jako fyzická osoba a jako taková je povinna nahradit TJ případnou způsobenou škodu.
 
IV.
Členství
1. Členství v TJ
1.1 Členství v TJ může být různého druhu. S rozdílným druhem členství jsou spojena rozdílná členská práva a povinnosti. Rozsah členských práv a povinností je dán druhem členství.
1.2 Členství se rozlišuje na:
a) řádné
b) přidružené
c) čestné
1.3 Členem se může stát na základě svého rozhodnutí fyzická osoba, která se ztotožňuje s účelem, hlavní činností TJ a hodlá se podílet na naplňování společných zájmů s ostatními členy TJ.
1.4 O přijetí za člena rozhoduje Výbor TJ na základě podané písemné přihlášky zájemcem o členství.
1.5 Výbor TJ blíže stanoví obsah přihlášky a způsob jejího podání a další pravidla pro jednotlivé druhy členství.
1.6 TJ vede seznam členů. Zápisy a výmazy týkající se členství provádí Výbor TJ a ten také odpovídá za řádné vedení seznamu členů. Příslušné údaje se zapisují či vymazávají bez zbytečného odkladu poté, kdy se o nich Výbor TJ prokazatelně dozví. Seznam členů může být veden elektronickou formou. Další podmínky vedení seznamu členů, včetně údajů, které jsou o členech evidovány a jak a komu jsou zpřístupněny, stanoví svým vnitřním předpisem Výbor TJ.
1.7 Každý člen, a to i bývalý, obdrží na svou žádost od TJ na jeho náklad potvrzení s výpisem ze seznamu členů obsahující údaje o své osobě, popřípadě potvrzení, že tyto údaje byly vymazány.
 
2. Členská práva a povinnosti
2.1 Členská práva, která přísluší všem členům:
a) účastnit se sportovní, kulturní a společenské činnosti TJ a využívat objektů TJ k činnosti
dané těmito stanovami a v souladu s vnitřními předpisy,
b) být informován o činnosti TJ,
c) účastnit se akcí, školení a seminářů, podle podmínek stanovených pro jednotlivé akce za předpokladu, že účast není v konkrétním případě vázána jen na určitý druh členství,
d) uplatňovat své názory a předkládat podněty k činnosti TJ,
e) účastnit se jednání orgánů TJ,
f) změnit druh svého členství, pokud jsou pro změnu splněny podmínky dle těchto stanov,
g) ukončit kdykoli své členství,
h) účastnit se brigád organizovaných Výborem TJ nebo oddílem TJ.
2.2 Členská práva, která přísluší řádným a čestným členům:
a) podílet se na řízení TJ,
b) účastnit se jednání Konference delegátů a hlasovat o jejích rozhodnutích a to podle principu ustavení Konference delegátů buď osobně nebo prostřednictvím zástupce svého oddílu; v případě fyzické osoby přísluší právo osobní účasti a hlasování na Konferenci delegátů až po dovršení 18-ti let,
c) volit a být volen do všech volených orgánů TJ za podmínek těchto stanov; v případě fyzické osoby přísluší toto právo až po dovršení 18-ti let.
2.3 Členské povinnosti, které jsou povinni dodržovat všichni členové:
a) podílet se podle svých možností a schopností na naplňování účelu a hlavní činnosti TJ,
b) dodržovat stanovy a ostatní vnitřní předpisy TJ a základní normy sportovního chování,
c) plnit usnesení a jiná rozhodnutí orgánů TJ,
d) šetřit, chránit a zvelebovat majetek, který slouží TJ k zabezpečení jeho činnosti, jakož i usilovat o dobré jméno TJ,
e) řádně a včas platit příslušné členské příspěvky, jakož i jiné poplatky související s příslušným druhem členstvím a činností v TJ,
f) řádně plnit funkce a úkoly související s příslušným druhem členstvím a činností v TJ.
 
3. Zánik členství
3.1 Členství v TJ zaniká:
a) vystoupením člena
b) vyškrtnutí z důvodu nezaplacení stanoveného členského poplatku a to pokud poplatek nebude uhrazen ani na základě výzvy k úhradě s dodatečně stanovenou lhůtou pro jeho zaplacení; na tuto skutečnost bude člen ve výzvě upozorněn
c) vyloučením z důvodů závažného nebo opakovaného porušování stanov, jiných vnitřních předpisů TJ, usnesení a rozhodnutí orgánů TJ nebo jiných členských povinností
d) úmrtím fyzické osoby nebo zánikem právnické osoby
e) zánikem TJ bez právního nástupce.
 
4. Zánik členství vyloučením
4.1 O vyloučení z důvodů uvedených ve stanovách rozhoduje Výbor TJ.
4.2 Rozhodnutí o vyloučení se v písemné podobě zasílá vyloučenému členovi na adresu jeho bydliště uvedenou v seznamu členů nebo na jeho elektronickou adresu, kterou TJ poskytl.
4.3 Člen může do patnácti dnů od doručení rozhodnutí o vyloučení navrhnout, aby toto rozhodnutí přezkoumala Kontrolní komise. Návrh na přezkoumání rozhodnutí předkládá vyloučený člen v písemné podobě Výboru TJ, který je povinen návrh předložit Kontrolní komisi.
4.4 Kontrolní komise rozhodnutí o vyloučení člena buď potvrdí, nebo zruší. Rozhodnutí o vyloučení zruší v případě, kdy je toto v rozporu se zákonem nebo stanovami.
4.5 Vyloučený člen může do tří měsíců od doručení konečného rozhodnutí Spolku o svém vyloučení navrhnout soudu, aby rozhodl o neplatnosti vyloučení; jinak toto právo zaniká. Nebylo-li mu rozhodnutí doručeno, může člen návrh podat do tří měsíců ode dne, kdy se o něm dozvěděl, nejdéle však do jednoho roku ode dne, kdy byl po vydání rozhodnutí zánik jeho členství vyloučením zapsán do seznamu členů; jinak toto právo zaniká.
 
V.
Oddíly
1.1 Oddíl je základním organizačním článkem TJ, který nemá právní osobnost.
1.2 Oddíl je zřizován podle druhu zájmové činnosti (např. podle příslušnosti členů k určitému druhu sportovního odvětví, které je v TJ provozováno, podle věku členů apod.)
1.3 O zřízení a zrušení oddílu rozhoduje Konference delegátů.
1.4 Bližší podmínky fungování oddílů v rámci TJ jako způsob užívání svěřeného majetku TJ apod. budou upraveny vnitřním předpisem TJ, který bude schvalovat Konference delegátů.
1.5 Oddíly se mohou sdružovat ve svých sportovních svazech, o této skutečnosti musí uvědomit Výbor TJ.
1.6 Vnitřní organizaci těchto oddílů upravují jejich vlastní pravidla. Tato vnitřní pravidla oddílů však nesmí být v rozporu se stanovami TJ ani vnitřními předpisy TJ.
1.7 Fyzické osoby, které jsou členy TJ, se mohou stát členy jednoho nebo více oddílů TJ v souladu s vnitřními pravidly oddílu. Jejich členská práva a povinnosti tím nejsou dotčena.
 
VI.
Majetek a hospodaření
1.1 Zdrojem rozpočtu TJ jsou zejména:
a) členské příspěvky a další poplatky,
b) příjmy z vedlejší hospodářské činnosti provozované k podpoře činnosti hlavní,
c) příjmy případně dosahované v souvislosti s hlavní činností, zejména v souvislosti s provozováním sportovních zařízení a organizováním sportovní, tělovýchovné, turistické a osvětové činnosti,
d) příspěvky a dotace od střešních organizací či sportovních svazů,
e) dotace a příspěvky ze státního rozpočtu nebo jiných veřejných rozpočtů, granty apod.,
f) dary.
1.2 Majetek TJ je ve vlastnictví TJ jako celku. O převodech vlastnického práva k majetku kromě majetku nemovitého, i o jeho nabývání a pozbývání a o všech dalších dispozicích s ním rozhoduje Výbor TJ. O veškerých dispozicích (nabývání, pozbývání apod.) s nemovitým majetkem rozhoduje Konference delegátů.
1.3 Bližší zásady hospodaření s majetkem TJ může upravit vnitřní předpis vydaný Výborem TJ. Vnitřní předpis může rovněž blíže vymezit podmínky a zásady provozování vedlejší hospodářské činnosti.
1.4 V případě zrušení TJ bez právního nástupce bude provedena jeho likvidace za účelem vypořádání majetku. Likvidátora jmenuje Konference delegátů. Likvidační zůstatek po provedení likvidace může být použit pouze k veřejně prospěšným cílům s tím, že přednostně bude nabídnut právnické osobě s účelem a statusem obdobným účelu a statusu TJ. Jestliže TJ obdržela účelově vázané plnění ze státního či jiného veřejného rozpočtu (dotaci, grant apod.), naloží likvidátor s příslušnou částí likvidačního zůstatku podle rozhodnutí příslušného orgánu poskytovatele tohoto účelově vázaného plnění.
 
VII.
Právní nástupnictví
TJ Kotva Braník z.s. se považuje za právního pokračovatele sportovní organizace, která vznikla roku 1926 jako odnož KČST – Klub turistů a vodáků a od roku 1968 nesla název Tělovýchovná jednota Kotva Braník s různými obměnami během let.
Na základě rozhodnutí mimořádného sjezdu Československého svazu tělesné výchovy konaného dne 25. března 1990 se TJ považuje též za jednu z nástupnických organizací, a to v rozsahu majetkových práv a povinností, jak byly evidenčně zachyceny ke dni registrace.
TJ Kotva Braník z.s. vstupuje do práv a povinností občanského sdružení TJ Kotva Braník dle stanov schválených 14.5.1991, registrovaných MV ČR dne 15.5.1990 a následně upravených 17.2.1992.